Minden ami Ingress. Magyarul, érthetően.

2016. szeptember 28. 22:38 - BTKrisztian

Ingress Gyorstalpaló

Ebben a bejegyzésben végig vesszük a játék alapjait és minden alap információt elmondunk ami a játék használatához szükséges.

Alapok

 

Hatókör: Sárga kör, 40m átmérőjű. Ezen belül tudsz a dolgokkal interakcióba lépni.

AP: Action Point v. Agent Point, a lényege ugyanaz, mint más játékokban az XP-nek (Experience Point): AP szerzésével lehet szintet lépni. A szintedtől függ, hogy milyen szintű tárgyakat tudsz használni, illetve az XM tankod (lsd. lentebb) kapacitása is. A legmagasabb szint az L16.

Portál: A játék célja minél nagyobb mezőket létrehozni portálok elfoglalásával és összelinkelésével (Link, Field, lsd. lentebb). A szürke portál neutrális, az első rezonátor berakásával kerül egyik vagy másik csapat birtokába és lesz kék vagy zöld. A portál szintje a benne lévő rezonátorok szintjétől függ, mégpedig úgy, hogy vesszük a rezonátorok szintjeinek átlagát és erre padlófüggvényt alkalmazunk (magyarul a 7,9-es átlag is csak 7-es portált eredményez). A portál szintjétől függ, hogy milyen hosszú linket lehet belőle indítani, illetve milyen szintű cuccokat dob leginkább hackeléskor (lsd. lentebb).

Hack: Egy portált meghackelve juthatunk felszereléshez és portálkulcshoz. Mindent érdemes hackelni, mert bármilyen színű v. szintű portál dobhat pajzsot, stb. plusz, ellenséges portál +100 pontot ad. Hosszan nyomva a Hack gombot előjön a glyph hack funkció. Az ábrákat helyesen visszarajzolva bónusz cuccokat és AP-t is kap a játékos. Két hack között 5 percnek kell eltelnie, majd a negyedik után már 4 órát kell várni, hogy újra hackelhessünk. Hacsak nincs nálunk Heat Sink mod (lsd. lentebb) és van a portálban szabad mod slot. A 4 órás ciklus portálonként az első hacktől számít.

Linkelés: Két portált, amelyekben mind a nyolc rezó bent van, össze lehet kötni. Linkelni akkor lehet, ha a célportálhoz van kulcsod és nincs keresztlink, mert a linkek nem kereszthezhetik egymást. Linkelni nem lehet, ha az indító portál field alatt van vagy ha már van maximum nyolc kimenő link, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen sorrendben linkelünk, mert ha vmelyik portál field alá kerül, akkor azt már csak a field sarkaiból befelé lehet linkelni. Portálba bemenő link bármennyi lehet. Egy link 313 AP. A link pajzsként is működik, elnyel valamennyi sebzést. Mivel a linkek nem keresztezhetik egymást, ezért próbálj meg mindig a közelebbi portálokra linkelni, hogy más játékát ne zavard meg keresztlinkekkel.

Field: Portálokat összekötve és háromszöget rajzolva field jön létre (1225 AP). A field által lefedett terület átlagos népsűrűségéből számítva, a field valahány MU (Mind Unit) pontot ér. Az Ingress lényege, hogy melyik csapat szerez több MU-t. Az aktuális állást az OPS ⇨ Intel fülön lehet megnézni. Négyszög átlóját behúzva egyszerre két field (két háromszög) jön létre, ez 2813 AP. A fieldeket lehet rétegelni, ha egy alapra több csúcsból csinálunk hárömszögeket, ezek plusz MU-t jelentenek. A field mindaddig megmarad, amíg minden sarkában lévő portálban legalább három rezonátor van, vagyis egy field lebontásához legalább 6 rezonátort meg kell semmisíteni valamelyik sarokportálban.

Inventory: max. 2000 elem lehet benne.

COMM: Itt láthatod a történő események naplóját és üzenetet írhatsz más ügynököknek. Az All fülön küldött üzeneteket mindenki látja, a Faction fülön tudsz a csapattársaidnak üzenni. Ám a gyakorlatban az ellenfél hamis fiókokkal monitorozza a csapat üzeneteit, ezért bizalmas dolgok közlésére válassz más csatornát! Egy ügynök nevére hosszan nyomva névre szóló üzenetet küldhetünk (amről az illető értesítést kap, de a többiek is látják) és megnézhetjük a profilját is. Ez egyébként mindenhol működik, ahol megjelenik az ügynök neve (pl. portálnézet, stb.).

XM (Exotic Matter): A földön lebegő fehér pöttyök, főként portálok körül és forgalmas helyeken található. Ezekbe belesétálva felszippantódnak és a neved fölötti XM sávot (aka. XM tank) feltöltik. Minden játékon belüli tevékenységnek van vmilyen XM költsége és ha teljesen kimerültél, akkor nem tudsz csinálni semmit (a képernyő behangyásodik), amíg újra fel nem töltöd az XM sávodat. A sáv kapacitása a játékos szintjétől függ és ha tele van, akkor nem tudsz többet felszippantani.

Recycle: Egy tárgyat reciklálva a tárgy megsemmisül és XM-et kapsz érte cserébe. Akkor hasznos, ha felesleges tárgytól szeretnél megszabadulni vagy nincs nálad kocka.

Drop: Tárgyak ledobása a földre. Tárgyak cseréjéhez vagy új kulcs hackeléséhez hasznos. A felesleges tárgyakat inkább recikláld, mert a földön lévő tárgyakat az ellenfél is fel tudja venni. Ha sok tárgyat akarsz ledobni, cserélni, akkor használj kapszulát. A ledobott tárgy 24 órán át marad a térképen, majd eltűnik, ha nem veszik fel.

Deploy: A rezonátor olyan messze kerül a portáltól, amilyen messze deploykor állsz. 35-40m-re érdemes a portáltól rakni őket, mert nehezebb úgy lerombolni. Egy deploy 125 AP. Az első rezonátor (foglalás) +500 AP bónusz, a nyolcadik rezonátor berakása +250 AP. Ez azt jelenti, hogy egy szürke portálba az összes rezonátort berakva 1750 AP-t nyerünk (750 + (8 × 125)).

Támadás: A fegyver ott sebez a legnagyobbat, ahol éppen állsz, ezért érdemes a portálra vagy rezonátorra állni. Az XMP robbanás ereje a távolsággal csökken. Az Ultra Strike ereje sokkal kevésbé csökken, de a hatóköre csak max. 30m a szintjétől függően, ezért ezzel érdemes a portálra ráállni és kiütni a modokat vagy akár egyesével a rezonátorokat. Sokkal nagyobb eséllyel tudod kiütni a modokat, ha pont a portálon állsz. Hosszan nyomva a Fire gombot bónusz sebzést lehet szerezni, minél inkább a kör közepén állítod meg. Maximum bónusz sebzés 20%. Az ellenséges portálok vissza tudnak csapni és vmennyi XM-et leszívnak tőled (ez a piros villám).

Intel: Térkép, amelyen az egész terep látszik (https://www.ingress.com/intel). Hasznos kiegészítője az IITC Plugin (http://iitc.jonatkins.com/)

Tárgyak

Általános

Rezonátor: A portált tölti fel energiával. Ha mind a nyolc a portálban van, akkor a portál linkelhető lesz. A rezonátor minden 24 órában 15%-ot merül és visszatölteni XM-mel a Recharge funkcióval lehet. A recharge 10 AP-t ad és legfeljebb 1000 XM-et tölt a portálba. Ha támadják a portált, a recharge gombot hosszan nyomva gyorstöltést lehet alkalmazni (ami legfeljebb 15.000 XM-et tölt a portálba), így kevesebbszer ×10 AP jár a töltésért, viszont gyorsabb és hatásosabb a töltés.

Kulcs: A kulcsok a portálok összekötéséhez és távolról való töltéséhez szükségesek és hackelés útján szerezhetők meg. Ha még nincs kulcsod egy portálhoz, akkor 80-90% az esély, hogy kapsz a hackeléskor, de ha már van, akkor biztosan nem kapsz másodikat. Ezt ki lehet játszani, ha a kulcsot a hackelés előtt kapszulába rakod vagy ledobod a földre és vársz egy kicsit, amíg az inventorid frissül. Hackelés után kapd fel a kulcsot a földről és így máris kettő lesz nálad.

Kocka: Használatakor feltölt XM-mel. Ez tkp. egy ugyanolyan powerup, mint pl. a Márióban a gomba. Ha az XM tankot túltöltöd, akkor a limiten felüli rész elvész.

Kapszula: Tárgyak átadásához, rendszerezéséhez, kulcsok farmolásához nagyon hasznos. Kapacitása 100 darab tárgy. Fontos, hogy a kapszula nem csökkenti az inventoridban lévő tárgyak számát, hanem éppen növeli, hiszen annyi helyet foglal amennyi tárgy van benne, plusz a kapszula maga.

Piros kapszula (MUFG): Ha legalább 90 tárgyat beleraksz, akkor totál véletlenszerű módon, 12-24 óránként 0-5 darab tárgyat kamatozik vagyis termel.

Lawson kocka: Speciális kocka, amivel túl lehet tölteni az XM tankodat a normális kapacitáson felül. Ha elhasználtad az extra XM-et, akkor a tank kapacitása visszaáll a normálisra. Ebből nyolcasnál magasabb szintű is létezik (L1-L16), de a kocka szintje a játékos szintjével egyezik meg mindig.

Fegyverek

XMP/Ultra Strike: Minden fegyvernek van szintje, minél magasabb a szint, annál nagyobb a fegyver ereje és hatósugara. Minden ügynök csak a saját szintjének megfelelő, vagy alacsonyabb szintű fegyvert tud használni. Az Ultra Strike precíziós fegyver kis hatósugárral, ezért pontosan rá kell vele állni arra, amit támadni akarunk. Az US főleg modok ellen hasznos, pl. könnyebben kiveri a pajzsokat egy portálból. Egy fegyver hatósugarát meg lehet nézni az inventoriban, ha a fegyvert a lapozóból kiválasztjuk (jobb felül látszik).

Vírusok (ADA/Jarvis): ADA refactor zöld portált fordít át kékké úgy, hogy minden rezonátor és mod a helyén marad, Jarvis vírus kék portált fordít zölddé ugyanígy. Vírus használatának elég magas az XM költsége, 1000 XM portálszintenként. (Level 1 portál 1000 XM, level 8 portál 8000 XM). A vírussal forgatott portál 60 percig immunis, az immunitási időn belül portálra dobott vírus nem fordítja át a portált, viszont elveszik a tárgy.


Vírus használatakor minden link és field értelemszerűen eltűnik, viszont AP nem jár érte! A vírusokat leggyakrabban zavaró keresztlinkek eltávolítására használják.

Ha kék játékos kékre forgat egy portált, akkor minden mod és rezonátor az ő nevére kerül. Ha kék játékos zöldre forgat egy portált, akkor minden mod és rezonátor __JARVIS__ nevére kerül. Fordított helyzetben (zöld ügynök forgat kékre) minden __ADA__ nevére kerül.

Modok

A modok a portál tulajdonságait módosítják. Három fő fajtája van: Common (zöld/közönséges/gyakori), Rare (lila/ritka), Very Rare (rózsaszín/nagyon ritka). A mod fajtájától függ a hatásfoka és az, hogy hackeléskor milyen eséllyel kapunk belőle.


Egy ember egy portálba összesen két modot rakhat (egy mod installálásáért 125 AP jár, így egy portál teljes felépítése 1750 + 250, azaz 2000 AP), ha a portál a saját factionjéhez tartozik. Fontos hogy ha volt már a portálban egy ugyanolyan mod, mint amit most akarunk bele tenni, akkor annak a hatása már csak 50%-os lesz (tehát nem simán csak összeadódik). De ez a kitétel a pajzsokra nem igaz, mert a sebzéscsillapítás összeadódik. Tehát három ugyanolyan mod esetén a negyedik ugyanolyan már arányosan jóval kevesebb plusz hatással lesz, mint az, amelyiket először rakták be. A Mod képernyőn, ahová a portálnézetből juthatunk, zölden kiírva láthatjuk, hogy az új mod berakása milyen hatással lesz.

Defenzív

Shield: Védik a rezonátorokat amik a portálban vannak, elnyelik a sebzést amíg ki nem esnek. Erősségi sorrendben (leggyengébb van elől): Common < Rare < Very Rare < AXA Shield

Offenzív

Turret: Csak Rare létezik belőle. Növeli annak az esélyét, hogy a portál visszacsapjon az ellenségre és XM-et szívjon le tőle.


Force Amp: Csak Rare létezik belőle. Megnöveli a portál válaszcsapásának erejét, hogy több XM-et szívjon le az ellenféltől.

Tipp: Ezt a két modot érdemes kombinálni; ez az ún TUFA.

Upgrade

Multi Hack: Egy portált 4 óránként 4× lehet meghackelni alapesetben. Ezután elindul a burnout timer, ami 4 órás. Multi Hacket használva a hackek számát növelhetjük ebben a 4 órában.


Heat Sink: Két hack között 5 percnek kell eltelnie. A Heat Sink ezt az időt csökkenti. Common 20%-ot csökkent (kb. egy perc), Rare 50% (kb. 2,5 perc), Very Rare 70% (kb. 3,5 perc).
Több Heat Sink kombinálható egymással, az alábbi képlet határozza meg a csökkenést:


300-(1-(1-h)(1-a/2)(1-b/2)(1-c/2))×300

h = Legritkább Heat Sink csökkentési százaléka
a = Második Heat Sink csökkentési százaléka
b = Harmadik Heat Sink csökkentési százaléka
c = Negyedik Heat Sink csökkentési százaléka

Annak a játékosnak, aki a Heat Sinket berakja, a portál azonnal újra hekkelhető (akkor is, ha burnouton van).

Link Amp:  Csak Rare létezik belőle. A portál linkelési hatótávolságát növeli.


SoftBank Ultra Link: Csak Very Rare létezik belőle. Spéci Link Amp, ami növeli a kimenő linkek számát és a linkek által elnyelt sebzést is.

Szintlépési tippek

A játék elején a legfontosabb, hogy minél hamarabb elérd a 6-os szintet, mert az L6-nál alacsonyabb fegyverek még nem elég hatékonyak egy-egy portál lerombolásához. A legjobb, ha elfoglalsz és teljesen felépítesz szürke portálokat és összelinkeled őket. A legtöbb pont egyszere egy field behúzásáért jár, ezért próbálj meg minél több fieldet csinálni és a fieldet tartó portálokat felépíteni.

Egy portál teljes felépítése 2000 AP és egy field felrakása 1225 AP. Azaz, ha megfogadod a fenti tanácsot, akkor ideális esetben 3 × 2000 + 1225 AP-t zsebelhetsz be, ha szépen építkezel. Ez a játék elején még elég soknak számít, mivel a szintek között még nincs olyan sok pont különbség. Könnyen kiszámolható, hogy 10 db ilyen field már 72 250 AP.

Röviden: amíg a szinted nem elég magas a hatékony támadáshoz, építkezéssel tudsz a leggyorsabban fejlődni!

Speed cap

A biztonságos játék érdekében az Ingress letilt, ha 50-55 kmph feletti sebességgel mozogsz. Ekkor nem lehet hackelni és támadni sem. Lassítást követően ez a korlát gyorsan megszűnik (1-2 percen belül). A tiltás akkor is jelentkezhet, ha sokáig nincs GPS jel (mondjuk lemész az alagútba), majd hirtelen megint lesz pozíciód és a játék gyorsan elránt (ilyenkor is azt hiszi, hogy túl gyorsan tetted meg az adott távot).

Don’t panic!

Nincs olyan portál, amit nem lehet lerombolni, ezért emiatt ne aggódj. Lehetőség szerint a portált jól pajzsozd fel és, ha leverik, foglald vissza! Nyugodtan kérj segítséget a COMM-on és kösd össze az ügynök profilodat a G+ profiloddal, hogy könnyebben kapcsolatba lehessen lépni egymással. Az operatív kommunikáció tulnyomó többségében a Hangoutson zajlik. Az Ingressben nincs PvP és a karaktered nem tud “meghalni” sem.

Frakcióváltás

Előfordulhat, hogy a játék elején véletlenül a zöld frakciót választottad. Semmi baj! Lehetőség van, játékosonként egyetlen alkalommal, a frakcióváltásra. Ehhez az alábbi űrlapot kell kitölteni:

https://support.ingress.com/hc/en-us/requests/new?ticket_form_id=88027

Rövidítések

Pár dologra van bevett rövidítés, ami gyorsítja a legépelésüket, amikor írásban említjük:

Dolgok, amiknek van szintje

P Portál
R Rezonátor

C/PC Kocka (Power Cube)
X XMP

US Ultra Strike
F Farm
A Agent

példák: P8 (L8 portál), R4 (L4 rezonátor), X7 (L7 XMP), C4 (L4 kocka), F8 (L8 farm) stb.

Dolgok, amiknek van gyakorisága

C Common
R Rare
VR Very Rare

PS Portal Shield
HS Heat Sink
MH Multi Hack

példák: VRPS (very rare portal shield), RHS (rare Heat Sink), stb.

Egyebek

TU Turret
FA Force Amp
LA Link Amp
ULA/SBULA UltraLink Amp
LC/LPC Lawson Power Cube

 

Forrás:
https://docs.google.com/document/d/1RdaOouYaB4jArH7z2PyK1Fw17iDu-Sofnt5d08Z_KV0/edit#

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingress-tortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1911748463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami Ingress. Magyarul, érthetően.
süti beállítások módosítása